Sundhed

Pas godt på din hund – den kan have medbragt en uvelkommen gæst!

2. januar 2017

Hunde er meget udsat for at blive smittet af forskellige typer af orm. Afhængig af hvilken type orm, din hund er smittet med, kan det have alvorlige konsekvenser. Så vær opmærksom og husk at besøge dyrlægen, da lovgivningen foreskriver, at du kun kan købe ormekurer herigennem. 

Her er nogle af de mest fremtrædende typer af orm, som din hund kan være udsat for:

Bændelorm

Denne type orm er de større af slagsen. De kan blive op imod 50-60 cm lange og lever oftest nede i hundens tyndtarm. Her lever den af det mad, som hunden får at spise. Bændelormen formerer sig ved at udvikle led med hanlige og hunlige kønsorganer. Disse led kommer med ud i hundens afføring, og på den måde spreder den sig og kan smitte andre hunde.

Da bændelorm ikke giver hunden deciderede symptomer, kan du se i afføringen om din hund har bændelorm. Virker din hund irriteret omkring anus, så vær opmærksom på om du kan se de små hvide gryn i afføringen eller i enden på din hund.

Spolorm

Denne type orm er nemmere at spore end bændelormen. Symptomerne på spolorm hos hunden er opkast med orm i, diarré, nedsat trivsel, kedelig pels og vommet mave. Denne orm kan blive op mod 18 cm og spreder sig bl.a. ved, at hunden æder afføring eller fanger en mus eller en fugl, som har larver i sig. Smittede tæver kan også overføre spolormen til deres hvalpe, når de dier.

Husk at samle din hunds afføring op

Det er almen sund fornuft at samle hundens afføring op. Og det er i den grad ikke kun for andre menneskers skyld. Det er også for din egen og andre hundes skyld. Er der en hund i dit nabolag, der har været smittet med fransk hjerteorm, kan det have alvorlige konsekvenser for din hund. Denne parasit spreder sig nemlig ved, at hundeejeren ikke samler afføring op efter sin hund.

Fransk hjerteorm smitter sneglene i området med ormelarver fra hundens afføring, og din hund er altså udsat, når den snuser og smager på omgivelserne. Man er aldrig 100 % herre over, hvad ens hund kommer i munden, når man er ude at gå tur. Fransk hjerteorm kan have alvorlige livstruende konsekvenser for din hund, hvis ikke det bliver opdaget i tide. Det er derfor i alles interesse at du husker hundeposer, når du er ude at gå tur.

I mindre alvorlige tilfælde kan din hund blive smittet med rævens lungeorm. Denne orm er ikke livstruende som fransk lungeorm, men symptomerne på de to er de samme. Symptomerne minder meget om en lungebetændelse: hoste, feber, opkast og nedsat appetit, men tøv ikke med at besøge dyrlægen. Hvis din hund er smittet med fransk hjerteorm, skal den hurtigst muligt i behandling!

Hvis du oplever din hund opfører sig anderledes og har mistanke om orm, kan du se mere her om orm og andre smittefarlige sygdomme.

You Might Also Like